Yeni İş Fikirleri

Devlet Destekli Mantar Yetiştiriciliği (İstiridye ve Kültür) 2024

Sizde kültür ya da istiridye mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız devlet destekli mantar yetiştiriciliği hibe ve kredilerine başvurabilirsiniz.

Bu hibe ve kredilerden yararlanabilmek için öncelikle mantar yetiştiriciliği kursuna kayıt olup sertifikanızı almanız gerekmektedir. Özellikle istiridye mantarı piyasada arzı yüksek ve ciddi kar getiren fiyatlarla satılmaktadır.

Eğer mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız önerimiz istiridye mantarı yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olmanız gerektiğidir. Mantar yetiştiriciliği sertifikası aldıktan sonra devletin sağladığı destek ve hibelerle ilgilenen 3 farklı kurum bulunmaktadır. Bunlar;

  1. TKDK
  2. KOSGEB ve
  3. Ziraat Bankası’dır.

Yatırım yapmayı düşündüğünüz mantar yetiştiriciliği devlet destekleri hakkında bazı detaylı bilgileri verelim.

Mantar Yetiştiriciliği Yapanlara Verilen Devlet Destekleri

Yeni bir iş yapmak isteyenler, küçük yatırımlar ile seveceği ve ilgileneceği bir işi yapmak isteyenler ve iş kurma fikrindeki kişilerin bir çoğu mantar yetiştiriciliği ile ilgili bazı fikir ve yazılara denk gelmiştir.

Mantar yetiştiriciliğinin bu kadar revaçta olmasının nedeni ise hem fazla maliyet gerektirmemesi, hem devlet teşviklerinin olması hem de piyasada aranılan bir ürün olmasıdır.

Size doğru adımları atarsanız kısa sürede devlet teşvikleri ile bir mantar yetiştiriciliği işine girebilmenin oldukça kolay olduğunu söyleyebilirim ancak bu işe girişmeden önce detaylı bilgileri edinmeniz gerektiğini de unutmamalısınız.

Yazının alt başlıklarında bazı önemli mantar yetiştiriciliği püf noktalarından bahsedeceğiz. Öncelikle mantar yetiştiriciliği için devletin verdiği destek ve hibelerden söz etmemiz gerekiyor.

Bu destek ve hibe programları 3 farklı kurumun ayrı ayrı sağladığı kolaylıklardan oluşuyor. Bu kurumlar;

  1. Ziraat Bankası Mantar Yetiştiriciliği Kredisi
  2. TKDK Mantar Desteği ve
  3. KOSGEB Mantar Üretimi Hibe Programı’dır.

bu desteklerden nasıl yararlanacağınıza bakalım.

1-) Ziraat Bankası Mantar Yetiştiriciliği Kredisi

Ziraat bankasından mantar yetiştiriciliği ile ilgili iş fikriniz sonucunda kredi desteği almak istiyorsanız öncelikle bakanlık tarafından tesisinizin uygun görülmesi gerekmektedir.

Uygun görülen tesisiniz eğer hibe desteği almışsa, Ziraat Bankası aldığınız bu hibe desteğinin 3 katı kadar tarımsal kredi vermektedir. Bu krediyi alet, makine ve ekipman giderleri için kullanabileceğiniz gibi eleman ve teknik destek işleri içinde kullanabilirsiniz.

Mantar yetiştiriciliği için Ziraat Bankası kredi desteğini 1 – 4 yıl arasında vadeli ve düşük faizle vermektedir. Geleneksel Yaygın Bitkisel Üretimi adıyla verilen bu kredilerin miktarı 2.500.000 TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Yine Ziraat Bankası açıkladığı destek kredisi açıklamasında bu geleneksel bitki üretimi için verilen kredilerde 50.000 TL’de dahil olmak üzere 50.000 TL’ye kadar faizsiz kredi verileceğini açıklamıştır.

Aşağıdaki fotoğrafta da göreceğiniz gibi bu faizsiz mantar yetiştiriciliği kredisi desteklenen bitki üretimleri arasındadır.

Ziraat Bankası Mantar Yetiştiriciliği Kredisi

Çiftçi Kayıt Belgesi olarak bilinen kişinin çiftçi olduğunu kanıtlayan belgenizin olması durumunda ise 50.000 TL üzerinde alacağınız desteklerde %50’ye varan faiz indirimleri sağlanmaktadır.

Sizde mantar yetiştiriciliği için kredi almak istiyorsanız Ziraat Bankası Tarımsal İşler Departmanına giderek talebinizi iletebilirsiniz. Burada sizden istenecek belgeler ise şunlardır;

  • Yasal mevzuatları taşıyan bir işletmenizin olması ya da kurulması gerekmektedir.
  • Memur ya da bordrolu olarak çalışan 2 adet kefil (Kefillerin eşlerinin de rızasının olması gerekiyor.)
  • İpotek değeri taşıyan bir mal ya da mülk,
  • Gelir Belgesi,
  • ÇKS Belgesi

50.000 TL’ye kadar faizsiz bir krediden bu koşulları sağlamanız halinde yararlanabilirsiniz. Ancak diyelim ki siz 100.000 TL kredi kullanmak istiyorsunuz. O zaman yıllık %6, aylık ise en fazla %0.50 faiz oranıyla 7 yıllık bir kredi kullanabilirsiniz.

Bu kredi haricinde TKDK tarımsal hibe destek başvurusunda da bulunabilirsiniz. Onunla ilgili detayları verelim.

2-) TKDK Mantar Yetiştiriciliği Hibe Destekleri

IPARD 2 programı ve Avrupa Birliği tarımsal hibe destekleri kapsamında TKDK kurumu tarım ve hayvancılık ile ilgili iş kurmak isteyenlere hibe desteği vermektedir.

Buradaki en önemli detay eğer TKDK’dan hibe desteği almak istiyorsanız Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun desteklediği iller arasında yer almanız gerekmektedir. Bu iller;

Yozgat, Van, Uşak, Trabzon, Tokat, Şanlıurfa, Sivas, SAmsun, Ordu, Nevşehir, Muş, Mersin, Mardin, Manisa, Kütahya, Konya, Kastamonu, Kars, Karaman, Kahramanmaraş, Isparta, Hatay, Giresun, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Diyarbakır, Denizli, Çorum, Çankırı, Çanakkale, Bursa, Burdur, Balıkesi, Aydın, Ardahan, Ankara, Aksaray, Amasya, Ağrı ve Afyonkarahisar’dır.

TKDK tarım ile ilgili yapacağınız yatırımın %65’i kadar hibe desteği sağlamaktadır. TKDK Mantarcılık Hibe desteğine başvurabilmek için ise;

  • 65 yaşını aşmamanız gerekmektedir.
  • Daha önce devlete ait kurumlardan hibe desteği almamanız gerekiyor.
  • Vergi borcunuzun olmaması gerekmekte ve diğer özel şartları sağlamanız gerekmektedir.

TKDK tarımsal hibe programından yararlanmanızı kolaylaştıracak bir diğer unsur ise bir proje danışmanı ile çalışmak olmalıdır.

Burada mantar hibe destekleri ile ilgili hibe veren bir diğer kurumdan daha bahsetmek istiyoruz. Ayrı bir başlık altına almadık çünkü her zaman destek programları vermeyebiliyor. Bu kurum zaman zaman tarımda hibe destekleri açıklayan İl Tarım Müdürlükleri’dir.

Sizde bulunduğunuz ilde mantar yetiştiriciliği ile ilgili İl Tarım Müdürlüğünün bir destek programı var mı kontrol etmelisiniz.

Bir diğer hibe ve teşvik yolu olan KOSGEB tarım hibeleri programına göz atalım.

3-) KOSGEB Tarım ve Mantar Üretimi Destek Programı NACE Kodu İle Birlikte

Mantar yetiştiriciliğine destek veren bir diğer kurum olan KOSGEB 46.31.06 NACE koduyla ‘Kültür Mantarı Toptan Ticareti’ yapmak isteyen girişimcilere destek vermektedir.

Yeni girişimciler için sağlanan bu destek programı 2 yıl süren ve toplamda 60.000 TL’lik bir hibe içeren mantar yetiştiriciliğini teşvik etmeye yönelik iş fikriniz için kullanılabilir.

KOSGEB’in vermiş olduğu bu desteğin daha çok yetiştiriciliği işletmeye dönüştürmenize yarayacak bir hibe programıdır. Mantar ticarethaneniz için destek alabilmenize yarayan yöntemler şunlardır;

  • KOSGEB Geleneksel Girişimcilik Kursunu tamamlamalısınız.
  • İşletmenizin vergi ve belediye iş yeri açma ruhsatları bulunmalıdır.
  • KOSGEB’e kayıt olmalısınız.
  • KOBİ Beyannamesini doldurmalısınız.

Eksiksiz olarak bu belgeleri tamamladıktan sonra KOSGEB kurumuna verip destek programlarının açılmasını beklemelisiniz. KOSGEB geleneksel iş kolunda yeni girişimcilere hibe vermeyi bir süredir durdurmuş durumda.

Peki bu kurumlardan mantar yetiştiriciliği hibe ve kredisini almanızı kolaylaştıracak püf noktalarını bilmek ister misiniz?

blank

Mantar Yetiştiriciliği Teşvikleri Almanın Püf Noktaları

Mantar yetiştiriciliği ile ilgili yapmanız gereken ilk iş en az 100 metre karelik bir kapalı alana sahip olmanız gerektiğidir. Koku ve rutubet gibi bazı problemler yaşandığından yerleşim yerlerinin biraz uzağında bu işi yapmanız sağlık açısından oldukça önemlidir.

Mantarı üreteceğiniz alanda nemi sağlayabilmek adına size gerekecek ekipman, raf ve kompostlar için yaklaşık 50.000 TL gibi bir para gerekecektir. Örneğin geçtiğimiz yıl verilen hibe desteği programı 30.000 TL’ydi. Şartları ise şu şekilde belirlenmişti.

100 metre kare alanda, senede 15 veya 20 ton kompost ile 3 katlı ranza sistemi veya diğer sistemlerin uygulandığı bir sistem kurulması ve bu sistemin içinde Vantilatör, Aspiratör, Sırt pompası, Higrometre, Termometre gibi malzemelerin yer alması sonucunda beyaz şapkalı kültür ve istiridye mantarının yetiştirilmesi desteklenmektedir.

Burada desteklenen mantar türlerinin beyaz şapkalı kültür ve istiridye olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz.

Bir çok insan merdiven altı diye tabir edilen ortam ve şartlarda mantar yetiştiriciliği yaptığı için devletin verdiği destek ve kredilerden yararlanamamaktadır. Siz bu hibeleri almak istiyorsanız;

  1. Vergi dairesine kayıt olmalısınız.
  2. Belediyeden iş yeri ruhsatı almalısınız. Tarım müdürlüklerinden de yetiştiricilik belgesi alabilirsiniz.
  3. Tarım ve Orman Bakanlığından Gıda Üretim Belgesi almalısınız.
  4. Ürününüzü pazarlayabilmek için kalite belgesi almalısınız.

Bu belgeleri tamamlamanız ve kredi ya da desteği almak istediğiniz kurumun isteklerini yerine getirmeniz sonucunda sizde mantar yetiştiriciliğine başlayabilirsiniz.

Tabi öncelikle mantar yetiştiriciliği kursunu tamamlamanız gerekmektedir. Mantar yetiştiriciliği kursu ile ilgili bilgileri de ilgili makalemizden öğrenebilirsiniz.

Mantar hibe ve destekleri haricinde bazı firmalar mantar yetiştiriciliği bayiliği de vermektedir.

Mantar Yetiştirme Bayiliği Veren Firmalar

Mantar yetiştiriciliği ile ilgili bayiden kastımız mantarın yetişmesini sağlayan kompostu size sağlayacak olan firmalardır.

Bu firmalar mantarın büyümesini ve yetişmesini sağlayan bazı kompost üreticileridir. Bunun yanı sıra sektörün hızlıca büyümesi inşaat firmalarının da hazır çadır kurulumu ticareti yapmasına olanak sağlamıştır.

Sahibinden sitesine girerek mantar çadırları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Kompost almak için başvurabileceğiniz bazı firmalar ise;

  1. Güney Grupsan: (0312) 278 3708
  2. Ege Mantar: (0534) 317 6317
  3. Doğa Mantar: (0312) 278 4250
  4. Zirve Mantar: (0544) 468 1775
  5. Güleçyüz: (0312) 278 3708

Mantar kompostu alabileceğiniz bu firmalarında sizden isteyebileceği bazı şartlar vardır. Arayıp detaylı bilgileri kendilerinden isteyebilirsiniz.

Mantar Yetiştiriciliğine Kredi Veren Özel Bankalar

Doğru bir proje ile bazı özel bankalardan da mantar yetiştiriciliği kredisi alabilmenize olanak vardır.

Bu bankalar;

  1. Albaraka Türk,
  2. Türkiye Ekonomi Bankası, 
  3. İş Bankası,
  4. Ziraat Bankası, 
  5. Garanti Bankası, 
  6. Şekerbank 
  7. Akbank‘tır.

Mantar yetiştiriciliği yapmanızı sağlayacak ve kolay hibe – destek alabileceğiniz tesisin kurulması ile ilgili detaylı bilgilere de mantar yetiştiriciliği tesisi nasıl kurulur yazımızdan ulaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu