Psikolog Maaşları 2023 Yılında Ne Kadar? Adli ve Uzman

Psikolog maaşları 2023 yılında ne kadar sorusu psikoloji bölümü okumak isteyen, okuyan ve mezun olacak olan kişilerin en çok merak ettiği sorulardandır. Çalışma alanları oldukça geniş olan psikoloji mezunlarının devlette ve özel sektörde iş bulma imkanı vardır. Psikologların maaşlarını etkileyen bir çok faktör bulunmaktadır. Devlet ve Özel Sektörde Psikolog Maaşları farklılık gösterdiği gibi çalışan kurumlarda da maaşlarda farklılık göstermektedir. Örnek vermek gerekirse devlet kurumunda çalışan psikolog ile özel sektörde çalışanın maaşı aynı değildir. cezaevi ve askeriyede çalışan adli psikoloğu ne kadar kazanır özelde görev yapmış psikolog nasıl devlete geçer?
Psikolog, sizi bir uzman gözüyle tarafsız olarak dinler. Çeşitli yöntemler, terapi teknikleri ve testlerle yardımcı olmaya çalışır. Yöneteceği sorularla başka bir açıdan bakmayı amaçlar. Psikolog, hayatta zorluk yaşayan insanlarla ve ruhsal anlamda güçlük çeken insanlarla çalışır.
Son zamanların en çok ilgi gören mesleklerinden olan psikolog olmak için üniversitelerdeki Fen-Edebiyat Fakültesinin psikoloji bölümünden olmak gerekiyor. Üniversitelerin Psikoloji Programı (4) yıllıktır. Psikologlar sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfında yer alırlar.
Psikoloji bölümü mezunları psikolog olarak mezun oldukları zaman kamu ve özel sektörde çalışabilme imkânı doğar. Psikoloji okuyanlar veya okumak isteyenlerin en çok merak ettiği soruların başında ise ne kadar maaş alacakları geliyor. Bir çok kaynaktan araştırarak psikolog maaşları hakkında sizler için ayrıntılı bir kaynak hazırladık. Psikolog maaşı hakkında merak ettikleriniz için yazımızı ayrıntılı bir şekilde okumanızı tavsiye ediyoruz.
İlginizi Çekebilir: Anestezi Teknikeri Maaşı
Psikolog Ne İş Yapar?
Psikolog, bir bireyin veya toplumun davranışlarını ve hareket etme biçimlerini inceleyerek çeşitli terapi teknikleri ve testlerle insan davranışlarının arkasında yatan nedenleri araştırır.
- Ruhsal sorun veya sorunlar yaşayan kişileri tarafsız olarak dinleyerek altta yatan sebepleri araştırır.
- Şnsan hayatındaki olumsuzluklara neden olan olayları araştırarak çözüme olumsuzluklara son vermek için terapi teknikleri ve testlerle yardımcı olur.
- Sorunlarla ve insan hayatını olumsuz etkileyen travmatik olaylarla nasıl baş edilebileceği konusunda yardımcı olur.
- Psikoloji ve ruhsal hastalıklar konusunda bilgilendirir.
- İnsanların duygu ve düşüncelerini araştırarak, terapi teknikleri ve testler uygular.
- Gerekli durumlarda psikolojik destek vermek.
Psikolog Maaşları 2023
Psikolog maaşları bir çok faktöre göre değişiklik göstermektedir. Örnek vermek gerekirse özel sektörde çalışan psikolog ile devlette çalışan psikolog maaşı aynı değildir. Devlet kurumda çalışan psikologlar çoğu özel sektörden daha yüksek miktarda maaş vermektedir. Devlette çalışan psikolog maaşı ortalama 9.000 TL civarında iken özel sektörde çalışan psikolog maaşı ise ortalam .000 TL civarındadır.
Devlet Hastanesi Psikolog Maaşları Ne Kadar? 2023
Dört yıllık psikoloji mezunları devlet hastanesinde ne kadar maaş alır? Bu bölümü okumak isteyen ve okuyanların en çok merak ettikleri soruların başında geliyor. Devlet sektörü ile özel sektördeki psikolog maaşları arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Psikolog maaşları hakkında net bir tutar belirlemek mümkün değildir. Derece/Kademe, medeni hali, görev yeri maaşı etkileyen faktörlerdendir.
Devlet kurumunda çalışan psikolog maaşları 2023 yılında ortalama olarak 7.500-9.500 TL arasındadır.
Devlette görev yapan uzman psikolog maaşları 2023 yılında ortalama 7.500-9.500 TL arasında iken özel sektörde uzman klinik psikolog olarak görev yapanların maaşları ise 6000 TL’den başlamakta ve 15.000 TL’ye kadar farklılık göstermektedir.
Devlet Hastanesinde Çalışan Psikolog Maaşları 2023 yılında ortalama;
- Kamuda çalışan psikologlar ortalama 7.500 TL – 9.500 TL arasında maaş alırlar. Tabi bu maaşı etkilen bir çok faktör bulunmaktadır. Derece Kademe, Hizmet Yılı, Döner Sermaye, Eğitim ve Eş ve Çocuk Yardımı gibi faktörler alınan maaşı doğrudan etkilemektedir.
Hastanede psikolog olarak çalışanlar 8.000 TL‘ye kadar maaş alabilmektedir.
Özel Sektörde Psikolog Maaşları Ne Kadar? 2023
Psikologların çalışma alanları oldukça geniştir. Okullar, özel kurumlar, hastaneler, psikiyatri merkezleri gibi alanlarda iş olanağı vardır. Özel sektörde çalışan psikolog maaşları genel olarak devlette çalışanlara göre daha azdır. Bir çok özel kurumda çalışan psikologlar devlet kurumunda çalışan psikologların maaşına göre daha az maaş alır. Bir iş ilanı sitesindeki verilere göre özel sektördeki ortalama psikolog maaşı 5.690 TL olarak gösterilmiştir.
Özel Sektör Psikolog Maaşları 2023 yılında;
- En düşük psikolog maaşı 5.700 TL, en yüksek psikolog maaşı ise 13.000 TL olarak gösterilmiştir. Özel sektörde yeni işe başlayacak olan psikologların maaşı asgari ücretten başlatılıyor diyebiliriz. Fakat tecrübe ve kuruma göre bu ücret farklılık göstermektedir.
- Deneyimli uzman psikolog maaşları ise 6.000 TL-10.000 TL arasındadır.
Okullar: Psikologların çalışma alanlarından birisi de okullardır. Okullarda işe başlayacak olan psikologlara verilen ortalama maaş 6.000 TL civarındadır.
Özel Kurumlar: Özel kurumlarda psikolog maaşı ortalama 6.000 TL – 7.000 TL arasındadır.
Hastaneler: Hastanelerde çalışan psikolog maaşları da yine 6.000 TL ile 7.000 TL arasında değişmektedir. Tabi bu fiyat özel sektör için geçerli. Kamuda çalışanlar daha fazla maaş alabilir. Ayrıca deneyim ve tecrübe de maaşta farklılık gösterebilir.
Üniversiteler: Üniversitelerde öğretim görevlisi olarak çalışan psikologların maaşları daha fazladır.
Psikiyatri Merkezleri: Psikiyatri merkezlerinde çalışan psikologların ortalama maaşları 6.000 TL ile 8.000 TL arasında değişmektedir. Tecrübe, deneyim ve kurumsal kimlik faktörleri maaşta değişiklik gösterebilir.
Adli Psikolog Maaşları Ne Kadar? 2023
Adli psikoloji yüksek lisans eğitimini alan kişiler adli psikolog olurlar. Adli psikolog unvanına sahip olanlar maaş olarak daha fazla ücret alırlar. Maaş özel sektör ve devlet sektöründe çalışılan alana göre farklılık gösterir. Yüksek lisans eğitimi alarak adli psikolog olanların maaşları uzmanlık bilgisi daha fazla olduğu için alacağı ücrette fazladır.
Adli Psikolog Maaşları 2023 Yılında Ne Kadar? merak edenler için;
- Adli psikolog maaşları ortalama aylık 8.000 TL ile 10.000 TL arasındadır.
- Stajyer adli psikologlar ortalama aylık 5.000 TL ile 7.000 TL arasında maaş alır.
- Tam nitelikli adli psikologlar 6.000 TL- 8.000 TL
- En yüksek seviyelerde maaş alan adli psikologlar 150.000 TL‘ye kadar maaş alırlar.
Uzman Psikolog Maaşları 2022
Üniversitelerin 4 yıllık psikoloji eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisans yapan psikologlar uzman psikolog olurlar. Bir çok alanda görev yapan psikologların çalışma alanları geniştir. Devlette çalışmak isteyen psikologlar KPSS sınavına girerek atama ile atanabilirler. Özellerde iste hastanelerde ve kliniklerde görev alırlar. Ayrıca kendi danışmanlık ofislerini de açabilirler.
- Uzman psikolog maaşları ortalama 7.000 TL ile 9.000 TL arasındadır.
- Çalışılan kurum, deneyim ve tecrübe psikologların maaşlarına etki eder.
- Uzman psikologların maaşını net bir tutar ile ifade etmek mümkün değildir.
Klinik Psikolog Nedir? Ne İş Yapar?
Üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültelerinin 4 yıllık Psikoloji Programından mezun olduktan sonra Klinik Psikoloji alanında 2 yıl lisansüstü eğitimi tamamlayanlara Klinik Psikolog denir. Klinik psikologlar aldıkları teorik ve uygulamalı eğitimlerle daha deneyimli ve tecrübeli hale gelirler. Eğitimleri sırasında almış oldukları eğitimlerle hastane ve kliniklerde yaptıkları stajlarla daha tecrübeli olurlar. Klinik psikologların tıp okumadıkları için ilaç yazma veya önerme yetkisi bulunmamaktadır.
Klinik psikologlar, üniversiteler gibi akademik ortamlarda çalışabilirler. Ayrıca devlet ve özel hastanelerde, halk sağlığı merkezlerinde, cezaevleri ve askeriye, okul ve üniversiteler gibi kurumlarda çalışabilirler. Fakat nerede çalışırsa çalışsınlar ilaç yazamazlar ve ilaç önerisinde bulunamazlar.
Klinik Psikolog Maaşları Ne Kadar?
Hastane, klinikler, askeriye, okullar, üniversiteler ve akademik ortamlarda iş imkanı olan klinik psikolog maaşı bir iş sitesinde yer alan bilgilere göre ortalama 7.100 TL civarındadır. Fakat bu ücret devlet kurumunda veya özel kurumda çalışılma durumuna göre değişiklik göstermektedir. Devlet kurumunda çalışan bir klinik psikolog daha fazla ücret alırken özel sektörde çalışan bir klinik psikolog daha az maaş alabilir.
Mesleğe yeni başlayacak olan klinik psikologlar ise özel sektörde ortalama 7.000 TL ile 9.000 TL arasında maaş alıyor. Devlet kurumunda işe başlayan klinik psikologlar ise 7.000 TL ile 9.000 TL arasında maaş alıyor.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Maaşları
Üniversitelerin 4 yıllık Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun olanlar hem okullarda hemde bir çok kurumda psikolojik danışman olarak görev alırlar. Psikolojik Danışman ünvanına sahip olanlar genellikle devlet ve özel eğitim kurumlarında çalışırlar. PDR mezunlarının çalışmış oldukları alan ve kuruma göre aldıkları maaş farklılık gösterir.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Maaşları Ne Kadar? araştıranlar için;
- Milli Eğitim Bakanlığı bünyesi rehber olarak çalışan PDR mezunlarının maaşları ortalama 7.000 – 9.500 arasındadır.
- Ek ders ücreti alan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunları daha fazla maaş alır.
PDR mezunu psikolojik danışmanların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, TSK Muvazzaf Subay, Diyanet İşleri Başkanlığında çalışma imkanları vardır.
Psikiyatrist ve psikolog arasındaki fark nedir?
Bir kişinin ilaç yazabilmesi için mutlaka tıp okumuş olması gerekir. Üniversite sınavı ile girilen 6 yıllık Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra uzmanlığa girerek psikiyatrist uzmanı olanlar ilaç yazabilir. Fakat hiç bir psikolog asla ilaç yazamaz. İlaç yazabilmek için anatomi bilgisi gerekiyor, tıp okumuş olmak gerekiyor.
Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir?
PsikologlarÜniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültelerinin 4 yıllık Psikoloji Programından mezun olurken, Psikiyatristler ise tıp fakültesinden mezun olmaktadır. Psikiyatristlerlerin ilaç yazma ve önerme yetkisi yoktur. Fakat Psikiyatristlerin tıp eğitimi aldıkları için ilaç yazma yetkisi bulunuyor. Psikologlar psikoterapi tedavisi uygulanır Psikiyatristler ilse psikoterapi uygulayabildikleri gibi ilaç tedavisi de uygulayabilirler.