Sorgulama

HGS Olmadan Geçiş Yaptım 2024 Yılı HGS Cezası Ne Kadar?

HGS Olmadan Geçiş Cezası 2024 ; “HGS olmadan geçiş yaptım” diyorsanız 15 gün içerisinde OGS/HGS hesabı açmalısınız, hesabınız var ise bakiye yüklemelisiniz. Aksi halde HGS olmayan araçla geçiş yaptığınız için ceza ile birlikte ödemeniz gerekecek.

Trafikte karşılaştığımız otoyol geçişleri için araçlardan ücret alınmaktadır. hgs olmadan gişelerden otobana girmek ya da köprüden geçmek cezalı mı hgs kağıdı yokken gişeden geçersem cezası ne olur? HGS ve OGS olarak iki farklı yöntemin kullanıldığı bu yollardan bilmeden geçtiğinizde ne olacağı hakkında bilgi edinmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

HGS olmadan geçiş yaptım ne olacak diye merak eden bir çok kullanıcı bu sorunun cevabını araştırıyor. Aşağıda da detaylarından bahsedeceğimiz iki farklı durumla karşılaşabilirsiniz. Birincisi 15 gün içerisinde PTT’ye giderek HGS geçişinizin ücretini ödeyerek kart çıkarmanız, ikincisi ise bu takibi sağlamamanız halinde bir ceza ödemenizdir.

HGS Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Ülkemizdeki bir çok otoyolda kullanılan ve araçların dur kalk yapmadan otoyollara giriş ve çıkışını sağlayan sisteme hızlı geçiş sistemi (HGS) denilmektedir.

HGS kullanılan yol için sizden para alınmasını sağlamaktadır. Eğer HGS etiketiniz yoksa PTT bayilerine giderek bu etiketi alabilir ve noktalardan geçerken ücret ödemesini otomatik olarak yapabilirsiniz.

HGS için bir bakiye yüklemenizde gerekmektedir. Bu işlemi PTT mobil uygulaması ve PTT noktalarından yapabilirsiniz.

HGS Olmadan Geçiş Yaptım Ne Yapmam Gerekiyor?

“HGS olmadan geçiş yaparsam ne olur” diye merak edenlere 15 gün içerisinde geçiş ücretini ödememeleri halinde uygulanacak olan cezayla birlikte ödeme yapmak zorunda kalacaklarını söyleyebiliriz.

HGS etiketiniz olmadan geçiş yapmanız durumunda izlemeniz gereken yol şu şekilde olmalıdır;

  • Diyelim ki HGS ve OGS sisteminden kaçak bir şekilde geçtiniz. Aracınızda abonelik de yoksa plakanıza yaptırım gelecektir. Bu yaptırımın önüne geçmeniz için 15 gün içerisinde kayıt oluşturmanız gerekmektedir.
  • 15 gün içerisinde PTT şubelerine giderek HGS etiketinizi almalı ve bu kartınıza bakiye yükleyerek önceki geçişinizin ücretini ödemelisiniz.
  • Sık sık otoyolları kullanıyorsanız HGS bakiyenizi mutlaka kontrol etmeli ve hep dolu tutmalısınız.

HGS Bakiyem Olmadan Geçiş Yaptım Ne Yapmalıyım?

Bir diğer durum ise HGS etiketi var olan ancak bakiyesi yetersiz kişilerin otoyol geçişleri esnasında ne yapacakları ile alakalıdır. Bu durumda izlenen prosedür ise;

  • Eğer HGS ve OGS geçiş etiketiniz varsa ancak bakiyeniz yetersizse otoyol geçişinde ücret tahsil edilir ve kartınız eksi bakiyeye düşer. Daha sonra bakiye yüklediğinizde yaptığınız bu geçişin ücreti sizden tahsil edilir.

HGS Yoksa Otobandan Nasıl Geçilir?

HGS yoksa otobandan geçiş yapabilirsiniz ancak aboneliğiniz yoksa ceza alırsınız. Ceza almamak için geçişi sağladığınız günden sonraki ilk 15 gün içerisinde hemen HGS etiketi çıkartarak bakiye yüklemeniz gerekmektedir. Geçiş ücreti yüklemiş olduğunuz bakiyeden düşecektir.

Eğer bu süre içerisinde abone olursanız sizden ekstra ücret alınmayacaktır. Ayrıca otoyoldan bakiye yetersizliği sebebi ile geçiş yapmanız durumunda ise daha sonra ödeme yapmak koşuluyla geçiş yapmanıza izin verilmektedir.

HGS Etiketi Olmaması Halinde Plakadan Okunur Mu?

HGS etiketi kağıt olduğu için sürücüler arabasının camına yapıştırmak istemiyorlar. Bunun için de plakadan okunabiliyor mu ya da başka nasıl çözümler üretebiliriz gibi sorular sıklıkla soruluyor.

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki sistem ilk çıktığında bir çok hatalı cezalar ve sistemsel sorunlar yaşanmıştı. O zamanın bakanı Sayın Binali YILDIRIM’da bu hatalardan dolayı özür dilemiş ve HGS kamerasının yukarından baktığı için etiketi dikiz aynasının arkasına yapıştırmanın doğru olacağı şeklinde yorumlara sebep olmuştu.

Ancak sistem artık gelişti ve HGS etiketi yapıştırmamanız halinde kaçak geçiş uyarısı almanıza rağmen daha sonra plakadan okuma yapılarak bakiyenizden düşülüyor.

Bu uyarıyı almak istemiyorsanız camınıza önce şeffaf bir bant yapıştırmalı ve daha sonra HGS etiketini yapıştırarak çıkarmak istediğinizde oluşacak izlere engel olmalısınız.

HGS Olmadan Geçiş Ücretini Ödeme Yöntemleri

HGS olmadan geçiş için kullanılabilecek bir yöntem bulunmamaktadır. OGS sistemi de belirli etiketler ile yürüyen sistemlerdir. Bazı otoyol girişlerinde nakit para ile sistemin yürümesini sağlayan gişeler bulunmasına rağmen bu gişeler her daim açık değildir.

Eğer otoyol kullanacaksanız mesai saatleri içerisinde gişelerde HGS etiketini alarakda tekrar PTT’ye gitme durumundan kurtulabilirsiniz.

En sağlıklı yol yol güzergahınızı belirleyerek HGS’nizi alıp sonra yola çıkmanız olacaktır. Yaşanan aksiliklerin bir cezaya dönüşmemesi için de kaçak geçiş yapmanız halinde 15 gün içerisinde PTT şubelerine mutlaka giderek plakanıza ve aracınıza bir HGS etiketi almayı ihmal etmeyin.

HGS nasıl alınır yazımızda detaylarıyla HGS alma ve iptal etme yöntemlerini yazdık.

HGS Olmadan Geçiş Cezası 2024 Yılında Ne Kadar?

HGS ücretleri yoldan yola farklılıklar göstermektedir. Osmangazi Köprüsü ücreti başka iken Kuzey Otoyolu farklı bir tarife ile ücretlendirilmektedir.

HGS cezaları da bu nedenle tek bir fiyat üzerinden hesaplanamamaktadır. Ancak işlenen ceza kuralı şu şekildedir; “Cezasız son ödeme tarihinden sonra normal geçiş ücreti ile birlikte geçiş ücretinin 4 (dört) katı ceza ödenir.” Yani eğer bir otoyoldan HGS olmadan geçiş yaparsanız ve bunu 15 gün içerisinde PTT Şubelerine giderek HGS tanımlatıp ödemezseniz daha sonra geçiş ücretini ödersiniz ve bunun yanı sıra 4 katı kadar da ceza ödemek durumunda kalırsınız.

Örneğin geçiş ücreti 10 TL olan bir yerden HGS olmadan geçiş yapmanız durumunda 60 TL ödeme yapmak zorunda kalırsınız.

Toparlamak gerekirse HGS’siz geçiş cezası otoyol ücretinin 5 katıdır diyebiliriz.

HGS Kaçak Geçiş Sorgulaması

E-devlet sistemini kullanarak HGS kaçak geçiş sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz. Bu kaçak geçiş sorgulamasını sırası ile aşağıdaki adımları izleyerek öğrenebilirsiniz;

  • PTT Genel Müdürlüğü ile e-devlet iş birliğinde faaliyetlerini sürdüren HGS ihlalli geçiş bilgileri sorgulama hizmetini açmak için ilk olarak yazının üzerine tıklayarak ilgili sayfaya giriş yapın.
  • Buradan sorgulama işlemini yapabilmek için aşağıdaki resimde de görebileceğiniz sayfanın açılması gerekmektedir.
HGS Hatalı Geçis Sorgulama Ekranı
  • Bu sayfa açıldıktan sonra giriş işlemlerini gerçekleştirebilmek için öncelikle sayfada yer alan “kimliğimi şimdi doğrula” bağlantısına tıklayın.
  • Giriş sayfasındaki uygun boşluklara sırasıyla T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet parolanızı girip daha sonra “sisteme giriş yap” yazısının yer aldığı butona tıklayın.
  • Bunun haricinde eğer e-devlet şifreniz yoksa ya da o an unuttuysanız bu işlemleri halletmeniz gerekecektir.
  • Sisteme e-devlet şifresi olmadan da giriş yapabilmek mümkündür. Bu giriş yöntemlerini kullanmak için ise ihtiyacınız olan şey; internet bankacılığı, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ya da mobil imza opsiyonlarından size uygun olan seçenektir.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra adınıza kayıtlı HGS hesapları listelenmektedir. Bu hesaplar için ihlalli geçiş ve ceza bilgilerini sorgulayabilirsiniz.
HGS Geçiş Cezası Sorgulama
  • Eğer adınıza kayıtlı bir HGS hesabınız bulunmuyorsa yukarıdaki ekran görüntüsünde yer alan uyarı ile karşılaşırsınız. HGS hesabınız varsa ve bu uyarıyla karşılaşıyorsanız Karayolları Genel Müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu